Nowy Cleanplus – te same zalety, jeszcze więcej możliwości
Dławnice kablowe Pflitsch Cleanplus to optymalne higieniczne rozwiązania dla wprowadzania, prowadzenia i ochrony kabli w branży spożywczej
Przy projektowaniu Cleanplus, kierowano się wymaganiami normy DIN EN 1672-2 oraz nagrodzonym wzornictwem blueglobe CLEAN Plus, rozwijając specyficzne właściwości higieniczne, uniwersalne cechy produktu oraz łatwość montażu. Nowa dławnica higieniczna PFLITSCH Cleanplus jest pierwszą, która spełnia nowe, wyższe wymagania certyfikacji EHEDG, dostosowane do potrzeb firm z sektora inżynierii mechanicznej i operatorskiej.
Optymalizacja zasady uszczelniania dla dodatkowego bezpieczeństwa
Podnieśliśmy poprzeczkę, aby sprostać coraz wyższym standardom higienicznym w branży spożywczej, chemicznej i farmaceutycznej, gdzie automatyzacja procesów produkcyjnych wymaga najwyższej higienicznej ochrony. „Cleanplus” symbolizuje kompleksową i skoordynowaną ofertę higienicznych rozwiązań PFLITSCH do wprowadzania, prowadzenia i ochrony kabli.
Nowy Cleanplus – z plusem dla higienicznej bezpieczeństwa
Wzrastająca automatyzacja w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym wymusza zaostrzenie wymagań higienicznych i standardów dotyczących projektowania zakładów produkcyjnych. Kluczową rolę odgrywa tutaj Higieniczny Design, który definiuje standardy dla komponentów używanych w aplikacjach krytycznych pod względem higieny. Europejska Grupa ds. Higienicznego Inżynierii i Projektowania (EHEDG) definiuje standardy celu poprawy bezpieczeństwa żywności.
Higieniczne rozwiązania dla prowadzenia i ochrony kabli
Oprócz rozwiązań do wprowadzania kabli PFLITSCH oferuje również skoordynowaną gamę rozwiązań do ochrony i prowadzenia kabli, umożliwiając producentom maszyn i urządzeń kompleksowe zarządzanie kablami zgodnie z zasadami higienicznego designu.
Charakterystyka dławnic
Materiały zewnętrzne: stal nierdzewna 1.4404, części wewnętrzne: stal nierdzewna 1.4305
Aby wprowadzić urządzenia i ich komponenty na rynek zgodnie z wymaganiami branży spożywczej, należy uwzględnić różne normy i regulacje:
DIN EN 1672-2: Maszyny do przetwórstwa spożywczego – Podstawowe koncepcje – Część 2: Wymagania higieniczne, wytyczne dotyczące higienicznego designu
DIN EN ISO 14159: Bezpieczeństwo maszyn – Wymagania higieniczne dotyczące projektowania maszyn
EHEDG: Dokument 13 – Higieniczny design urządzeń do otwartego przetwarzania
FDA: (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków)
Dyrektywa maszynowa 2006/42/WE: (Aneks I, punkt 2.1)
Regulacja (WE) nr 1935/2004: dotycząca materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Zapewniamy, że nasze produkty spełniają najwyższe standardy higieniczne, gwarantując bezpieczeństwo i niezawodność w najbardziej wymagających aplikacjach.